--20-- GHIDUL PARTICIPANTULUI LA LICITATIILE ORGANIZATE DE LICHIDATORI JUDICIARI - Evaluari Imobiliare Mures
Evaluari Imobiliare Mures


GHIDUL PARTICIPANTULUI LA LICITATIILE ORGANIZATE DE LICHIDATORI JUDICIARI
  duminica, 02 Nov 2014        Noutati



1. Poate participa la licitaţie orice persoană care, cel mai târziu până la data si ora stabilite in publicatia de vanzare, a consemnat cu titlu de cautiune la banca si in contul specificat, la dispoziţia lichidatorului, suma solicitata. De asemenea participantii trebuie sa achizitioneze caietul de sarcini, de la lichidator si sa achite taxa de participare, asa cum apar ele in publicatia de vanzare. In cazul necastigarii licitatiei, cautiunea depusa se restituie, la cerere.

2. publicatiile de vanzare pot contine informatii legate de repetarea licitatiei, in cazul neadjudecarii la prezentul termen. In aceste cazuri publicatia de vanzare nu se reinnoieste, iar reluarea licitatiei ei se face in zilele si la orele anuntate.

3. intentia de participare la licitatie se anunta lichidatorului, in scris, cu 2 – 5 zile inainte de tinerea licitatiei

4. taxa de participare la licitatie:
- cuantumul ei se stabileste de catre lichidator
- de principiu nu se restituie

5. garantia de participare la licitatie
- se stabileste ca procent din valoarea bunului sau suma fixa
- se restituie participantilor neadjudecatari (care nu au castigat licitatia)
- nu se restituie participantului care a adjudecat bunul; in acest caz, garantia este avans din valoarea bunului

6. caietul de sarcini
- cuantumul lui se stabileste de catre lichidator si contine toate informatiile legate de bunurile care se scot la licitatie
- nu se restituie

Noile Reguli

 

  • Informeaza-te din timp despre licitatia, pe care ai gasit-o la sediul executorului judecatoresc si pe site-urile de specialitate;
  • Daca proprietatea nu se vinde la prima licitatie, pretul scade, la a doua licitatie, cu 25% fata de pretul evaluat, sau chiar pana la 70% daca se prezinta minimum doua persoane si, la a treia licitatie, poate fi redus chiar si la mai putin de 50% din pretul de pornire, conditia fiind aceeasi: sa se prezinte minimum doi licitatori;
  • Pregateste-ti suma de 10% din pretul de incepere, reprezentand garantia ce trebuie depusa la banca inainte de a participa la o licitatie si poate fi recuperata daca nu castigi licitatia;
  • Imobilele executate silit pot fi cumparate si prin credite acordate de institutiile care au scos bunurile respective la vanzare;
  • Persoana care a castigat licitatia are 30 de zile la dispozitie sa plateasca intreaga suma creditorului sau poate negocia plata in rate, in caz contrar pierde si garantia de 10%.

 

INFORMATII UTILE
  • Bunurile executate silit se vand libere de sarcini, fara sechestre, ipoteci sau gajuri. Poti sta linistit, pentru ca, prin lege, bunurile vandute intr-un proces de executare silita sau de faliment sunt libere de orice sarcini.
  • Sa nu ai temeri daca vrei sa cumperi prin licitatie publica! Cei mai multi dintre potentialii cumparatori nu participa la licitatii, pentru ca le este frica de proceduri “complicate”, lichidatori sau executori sau, pur si simplu, de modul de desfasurare a licitatiilor. Au impresia ca isi vor pierde banii sau timpul. Daca tu vrei sa participi, toate lucrurile de mai sus inseamna ca, de fapt, vei avea mai putini concurenti!
  • Urmareste bunurile care nu se vand,  pentru ca in cazul lor este clar ca preturile vor scadea!
  • De cele mai multe ori, pretul de pornire al unei licitatii este fixat prin intermediul rapoartelor de evaluare. Cum numarul de tranzactii este nesemnificativ, iar valorile la care se raporteaza evaluatorii sunt, de fapt, preturile cerute, si nu cele oferite, licitatiile pornesc in ziua de astazi de la preturi mai ridicate fata de asteptarile pietei. Partea buna este ca regulamentele de vanzare prevad reduceri de pana la 50% din pretul de evaluare.
  • Apartamentele sau casele, scoase la vanzare sunt de multe ori locuite. Vizitarea lor este posibila in rare cazuri. Eliberarea implica in multe situatii costuri suplimentare dupa castigarea licitatiei, costuri care raman in sarcina noului proprietar. Pregateste-te pentru ele!
  • Inainte sa alegi bunurile sau bunul care te intereseaza, daca ai lucruri care iti sunt neclare, cere informatii de le executor. Numerele de telefon ale acestuia sunt afisate in corpul anuntului de vanzare. Trebuie sa stii ca interesul lichidatorului sau al executorului judecatoresc este sa vanda bunul. Este posibil ca el sa isi doreasca acest lucru chiar mai mult decat vrei tu sa il cumperi, asa ca, de cele mai multe ori, te va sprijini ca sa intelegi exact ce ai de facut. In orice caz, este indicat sa citesti cu atentie toate documentele atasate licitatiei.
  • Licitatiile organizate de lichidatori sau executori prevad in marea lor majoritate, ca si conditie prealabila de participare la licitatie, plata unei garantii. Garantia reprezinta un procent din valoarea de pornire a licitatiei (10%) si este retinuta ca si avans adjudecatarului (celui care castiga licitatia). Celorlalti participanti, in mod obligatoriu, garantia le este returnata integral!
  • Fii foarte atent in cazul licitatiilor care pornesc de la un pret incredibil de mic! Exista vanzatori abili care folosesc acest tertip pentru a-i manipula psihologic pe cumparatori. Astfel, pretul mic atrage multi competitori si, dupa ce va incepe licitatia, tendinta ta, in calitate de cumparator, va fi sa lupti pentru achizitionarea bunului pentru care ai facut deja eforturi. Astfel, in mod frecvent, sub conditia unui marketing adecvat, pretul ajunge la un nivel mult mai ridicat decat cel care ar fi fost obtinut in conditiile scaderii lente.
Astea sunt informatiile – cheie ca sa fii pregatit pentru licitatie.

Noutati




CONTACT

          arata mobil
    arata email

Formular contact   Abonare


INFORMATII


CATEGORII OFERTE
IMOBILIARE




               
     
X